در این بخش به مقایسه وردپرس و جوملا پرداخته و مزایا و معایب هر کدام را بررسی میکنیم. 2 سیستم مدیریت محتوا که بیشترین سهم را در بازار دارند و رقیبهای دیرینه هم به حساب میآیند.
انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) مناسب برای سایت، کار دشواری است. تصمیمی که تا مدتها با شما میماند. چون تغییر بخش مدیریت سایت همیشه راحت نیست و دردسرهای خاص خودش را دارد. تجربههایی که قبلا درتغییر cms داشتم به من نشان داده که جنگ اول به از صلح آخر است. اگر اول کار یک سیستم مناسب انتخاب کنیم بعدا به مشکلات کمتری برمیخوریم.
روزهایِ خوش حضورِ سیستم های مدیریت محتوا
تعداد زیادی سیستم مدیریت محتوا در دنیا وجود دارند که به شما کمک میکنند بدون دردسر سایت خود را راهاندازی کنید. فکر کنید برای ساخت یک سایت خیلی ساده باید هزینه زیادی پرداخت میکردید و یک پنل مدیریت با امکانات پیشرفته برای آن مینوشتید. همینطور زمان زیادی هم صرف آن میکردید. آیا ارزشش را داشت؟
با روی کار آمدن سیستمهای مدیریت محتوای عمومی و اکثرا رایگان، کار بسیار راحتتر شد. کافیست فایلهای آن سیستم مدیریت محتوا را دانلود کرده و در هاست خود بارگذاری کنید. با یک سری تنظیمات ساده مربوط به دیتابیس و غیره سایت شما آماده استفاده است.
بین این همه سیستم مدیریت محتوای آزاد و رایگان، بعضی از آنها موفقتر بودند و کاربران بیشتری جذب کردند. مثلا امروز که من این مقاله را مینویسم (اوایل سال ۹۸) وردپرس و جوملا و دروپال، نزدیک به ۷۰٪ دنیای سیستمهای مدیریت محتوا را تسخیر کردهاند. یک عدد بسیار بالا و قابل توجه.
امروز در لیست محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا، شماره ۱ و ۲ یعنی وردپرس و جوملا را انتخاب کردهام تا با هم آنها را تحلیل کنیم. قرار است به مقایسه وردپرس و جوملا بپردازیم و از ابعاد مختلف این دو رقیب دیرینه را آنالبز کنیم.
اینم بخونید بد نیست: معرفی 5 افزونه عالی برای اضافه کردن AMP به وردپرس
مقایسه وردپرس و جوملا | معرفی کلی
هم وردپرس هم جوملا دو سیستم مدیریت محتوای آزاد، رایگان، متنباز و بسیار قدرتمند هستند که بیشتر از ۱۰ سال سابقه فعالیت دارند. هر دو cms مزایا و معایب خودشان را دارند و واقعا هیچ جوابی برای این سوال که وردپرس بهتر است یا جوملا ندارم. هر دو بسیار حرفهای بوده و کاربران خودشان را دارند.
معرفی کوتاه وردپرس
وردپرس به طور رسمی در سال ۲۰۰۳ معرفی شد و یک پلتفرم ساخت وبلاگ به حساب میآمد. اما امروز به حدی قدرتمند شده که هر نوع سایتی را میتواند بسازد و کاملا چندمنظوره است. وردپرس از زبان برنامهنویسی php استفاده کرده و پایگاه داده آن MySQL است. سهم وردپرس در بازار CMSها 59٪ و در دنیای وب 34% بوده که باعث شده بسیار جلوتر از جوملا قرار بگیرد.
معرفی کوتاه جوملا
جوملا از لحاظ زمان ساخت فاصله چندانی با وردپرس نداشته و در سال ۲۰۰۵ ارائه شده است. اما از نظر محبوبیت و استقبال مردم، این فاصله بسیار زیاد است. جوملا تقریبا 7% از سهم CMSها را در اختیار داشته و در دنیای وب تنها ۳٪ سایتها از این سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند. جوملا بعد از وردپرس و قبل از دروپال، در رتبه دوم محبوبترین CMSها قرار گرفته است.
میزان رشد و پیشرفت وردپرس و جوملا
یک سری به گوگل ترندز زدم و این دو cms را با هم مقایسه کردم. نتایج جالبی به دست آمد. عکس زیر تحلیل وردپرس و جوملا از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۹ است. میبینید که تا سال ۲۰۱۰ جوملا برابر با وردپرس یا گاهی جلوتر از آن پیش میآمد.
اما از ۲۰۱۰ به بعد شیب نمودار تغییر کرد. وردپرس به رشد خودش ادامه داد و محبوبتر شد اما جوملا سیر نزولی در پیش گرفت و رو به سقوط رفت. فاصله بین وردپرس و جوملا در ۱۰ سال قبل بسیار زیاد شد. اما این دلیل نمیشود که فکر کنید جوملا ضعیف بوده یا چیز خاصی برای ارائه ندارد.
اینم بخونید بد نیست: چطور CMS یک سایت را تشخیص دهیم؟
سایتهای معروف وردپرسی
- bbc آمریکا
- مرسدس بنز
- سایت رسمی beyonce
- سایت رسمی کیتی پری
- سایت رسمی اسنوپ داگ
- بلاگ پلی استیشن
- بلاگ cpanel
- بلاگ موزیلا
- اخبار مایکروسافت
- والت دیزنی
- نیویورک تایمز
- و یک لیست طولانی …
سایتهای معروف جوملایی
- دانشگاه هاروارد
- لینوکس
- Itwire
- و غیره
مقایسه جوملا و وردپرس | مزایای مشترک هر دو CMS
هر دو CMS به استانداردهای مطرح پایبند بوده و نقاط مشترک بسیار زیادی دارند. هر دو از Php و MySQL استفاده میکنند. هر دو کاملا رایگان هستند. هر دو آزاد بوده و تحت پروانه GPL منتشر میشوند. کدهای هر دو سیستم در Github موجود است و میتوانید در آنجا کدها را مطالعه کنید. امنیت هر دو سیستم تا حدود زیادی رعایت شده و هر دو ضعف امنیتی اساسی ندارند.
مقایسه وردپرس و جوملا | وردپرس چه مزایا و معایبی دارد؟
[epcl_box type=”success”]مزایای وردپرس[/epcl_box]
نصب آسان
حتما عبارت نصب ۵ دقیقهای وردپرس را شنیدهاید. در نسخههای جدیدتر حتی در کمتر از ۵ دقیقه میتوانید وردپرس را نصب کنید. نیاز به هیچ دانش پایگاه داده یا برنامهنویسی ندارید. بدون انجام کار پیچیده یا بسیار فنی و با چند کلیک سایت خود را بسازید.
کاربری آسان
وردپرس با این که در هسته خود بسیار پیچیده است، این پیچیدگی را پشت یک رابط کاربری جذاب و آسان پنهان کرده. یادگیری وردپرس و کار با آن بسیار راحت است. حتی اگر یک خط کدنویسی هم بلد نباشید میتوانید با وردپرس سایت خود را بسازید.
انعطاف پذیر بودن
یک سیستم خشک و خالی به درد ما نمیخورد. وردپرس دوست داشتی است چون دست ما را باز میگذراد و اجازه میدهد هر چقدر که میخواهیم جلو برویم. وردپرس بسیاز منعطف است و اگر راه و روشش را بلد باشید، میتوانید هر کاری که میخواهید با آن انجام دهید.
شخصی سازی بالا
همین انعطافپذیری بالا باعث میشود که نه تنها سایتهای متنوعی ایجاد کنید، بلکه سایت فعلی خود را به هر شکلی که دوست دارید درآورده و شخصی سازی کنید. کافیست php را درک کرده و توابع وردپرس را به خوبی بشناسید.
تنوع بسیار زیاد افزونهها
وردپرس به تنهایی یک سیستم کامل است، اما چیزی که واقعا قدرتمندش کرده افزونه ها هستند. تقریبا برای هر جیزی که فکرش را بکنید یک پلاگین نوشته شده و وردپرس در این مورد تقریبا کامل است. اگر هم چیزی که میخواستید پیدا نشد، میتوانید خودتان یک افزونه بنویسید. سایت وردپرس یک نقشه راه مناسب، برای ساخت پلاگین در اختیارتان میگذارد.
بروزرسانی خودکار
هر آپدیت جدیدی که برای وردپرس منتشر میشود، در پیشخوان قابل دانلود است. فقط یک کلیک کافیست تا وردپرس شروع به آپدیت کند. در نسخههای جدید بعصی از پچهای آپدیت بدون دخالت شما نصب و اجرا میشوند و نیاز به انجام دادن هیچ کاری از طرف شما نیست.
بروزرسانی سریع
ریتم بروزرسانی وردپرس بسیار تند است. کافیست یک سال از آن دور باشید و دوباره سراغش بیایبد تا تغییرات شگفتانگیزش را ببینید. به دلیل آزاد بودن و متن باز بودن، افراد زبادی در توسعه وردپرس نقش دارند و این تیم بزرگ مرتب در حال بهبود وردپرس هستند. این بهبودها و پیشرفتها در دل آپدیت یا برورسانی منتشر میشوند.
بهینه برای موتورهای جستجو (SEO)
وردپرس و سئو میانه خوبی با هم دارند. وقتی میگوییم وردپرس seo friendly است یعنی استانداردهای مربوط به سئو را در هسته خود رعایت کرده است. چیزهایی مثل permalink و headingها و غیره. البته فکر نکنید که با نصب وردپرس و انتشار چند پست، مطالب شما لینک ۱ گوگل میشوند. اصلا اینطور نیست. وردپرس فقط بستر را برای شما مهیا میکند. بقیه کارهای بهینهسازی و گرفتن ترافیک به عهده شماست.
اینم بخونید بد نیست: رفتن به صفحه اول نتایج گوگل | چگونه سایت خود را به صفحه اول گوگل برسانیم؟
جامعه بسیار بزرگ کاربران
تعداد کاربران نقش بسیار مهمی در موفقیت یک سرویس دارد. افراد زیادی از وردپرس استفاده میکنند و عاشق این هستند که تجربیات خود را با شما به اشتراک بگذارند. اگر جایی به مشکل خوردید آموزشهای فراوانی پیدا میکنید. در واقع با نصب وردپرس شما تنها نیستید و تعداد زیادی وردپرسکار در این مسیر، کنارتان قرار خواهند گرفت.
[epcl_box type=”error”]معایب وردپرس[/epcl_box]
پلاگینهای آسیبپذیر
همانطور که گفتم افزونه ها به وردپرس قدرت میدهند. اما همین افزونه ها میتوانند بلای جان وردپرس شوند. تعداد سایتهای وردپرسی که هک میشوند بسیار زیاد است. یکی از روشهای رایج این حملات، استفاده از افزونههای غیرقابل اعتماد یا منسوخ شده میباشد.
فشار افزونههای سنگین به سرور و سرعت بارگذاری سایت
بعضی از افزونهها امکانات متنوعی دارند، اما کاربر فقط یک بخش کوچکی از آن امکانات را میخواهد و استفاده میکند. این پلاگینهای اضافی و گاهی سنگین، در کیفیت سایت تاثیر نامطلوبی میگذارند.
آسیب پذیری بالا
وردپرس در هسته خود امنیت قابل قبولی داشته و مشکلات پیش آمده برای سایتها معمولا به خاطر سهلانگاری وب مسترها و ساده عبور کردن از مسائل امنیتی است. اما هنوز نمیشود منکر این شد که وردپرس بیشترین تعداد هک را بین CMSها داشته و ممکن است سایت شما هم مورد حمله قرار بگیرد.
مقایسه وردپرس و جوملا | جوملا چه مزایا و معایبی دارد؟
[epcl_box type=”success”]مزایای جوملا[/epcl_box]
قدرتمند
جوملا یک سیستم بسیار قدرتمند است. این CMS هسته پایداری داشته که ساخت انواع سایت را ممکن میسازد. وقتی داشبورد یا پیشخوان جوملا را ببینید، متوجه میشوید که امکانات بسیار متنوعی در اختیارتان قرار میدهد. بدون نیاز به نصب افزونه یا هر چیزی.
انعطاف پذیر
جوملا به خوبی قابل تغییر است. یکی از مزیتهای آن این است که برای نمایش محتواهای غیراستاندارد دست شما را باز میگذارد. یعنی میتوانید ساختارهای مختلفی را نمایش دهید.
مناسب سایتهای پیچیده
وردپرس به خوبی توانایی ساخت انواع سایتها را دارد. از ساده گرفته تا پیچیده. جوملا هم به خاطر ساختاری که دارد بسیار مناسب سایتهای پیچیده و پیادهسازی پرتالهای حرفهای میباشد. چوملا در پروژههای سنگین خوب ظاهر میشود.
پشتیبانی از چندزبانی
جوملا در هسته خود از سایتهای جندزبانه پشتیبانی میکند. بدون این که نیاز به نصب ماژول خاصی باشد. اما در وردپرس نیاز به نصب افزونه مرتبط داریم.
بروزرسانی سریع
جوملا هم مثل وردپرس آپدیتهای مناسب و به موقعی ارائه میکند. فایلهای بروزرسانی بدون هیچ مشکلی از بخش Admin جوملا قابل دریافت هستند.
[epcl_box type=”error”]معایب جوملا[/epcl_box]
فشار به منابع سرور
جوملا کدنویسی مناسب و بهینهای دارد اما ممکن است بیش از حد از منابع سرور استفاده کرده و سایت را دجار مشکل کند. مخصوصا اگر سرویس هاستینگ شما چندان قوی نباشد و بازدیدکنندههای زیادی داشته باشید. این مشکل در نسخههای جدید بسیار بهبود یافته است.
آنقدرها هم رایگان نیست
استفاده از جوملا رایگان است. اما هزینههای جانبی آن ممکن است کمی زیاد شود. باید بدانید که جوملا برخلاف وردپرس هیچ سرویس میزبانی رایگان پیشنهاد نمیدهد و خودتان باید هاست تهیه کنید. همینطور برعکس وردپرس که افزونههای رایگان بسیار زیادی دارد، پلاگینهای جوملا اکثرا پولی هستند.
پردازش ضعیف در Media
کار با تصاویر، ویدئو و سایر رسانهها میتوانست راحتتر باشد. در قسمت ویرایشگر تصویر اجازه انجام کارهای معمولی با تصویر به شما داده نمیشود. کارهایی مثل جابهجایی، تغییر سایز، برش و غیره. این صعف برای سیستم مطرحی مثل جوملا عجیب است. و ارائه این قابلیتها کار چندان سختی نیست که نتوانند انجام دهند.
یادگیری و کار با کدام سیستم مدیریت محتوا راحتتر است؟
مسلما وردپرس …
با این که جوملا نسبت به دروپال برای کاربران تازهکار قابل فهمتر است. اما هنوز به گرد پای وردپرس نمیرسد. سادهترین راه ساخت یک بلاگ یا سایت وردپرس است.
یادگیری وردپرس آسانتر است. حتی اگر هیچ چیز هم از وب ندانید، با چند ساعت کار روی وردپرس میتوانید یک سایت بسیار ساده و قابل قبول ایجاد کنید.
اینم بخونید بد نیست: چطور بفهمیم یک سایت از چه تکنولوژیهایی استفاده کرده است؟
مقابسه جوملا و وردپرس از نظر توسعه پذیری و اضافه کردن امکانات (Extend)
هر دو سیستم از روش افزونه برای توسعه سایتها استفاده میکنند. یعنی نوشتن ابزارهایی که به رشد آن سیستم مدیریت محتوا کمک کرده و قابلیتهای جدید به آن اضافه میکند. وردپرس به این ابزارها plugin گفته و جوملا به آنها extension میگوید.
برای نمایش ظاهر سایت هم وردپرس پوستههای سایت را theme صدا زده و جوملا به آنها template میگوید.
وردپرس چه تعداد plugin و theme دارد؟
بیشتر از 54.000 افزونه رایگان در مخزن وردپرس وجود دارند. دقت کنید که این عدد افزایش پیدا میکند. چند هزار افزونه پولی هم برای وردپرس نوشته شده است.
بیشتر از 5.000 پوسته رایگان در دایرکتوری وردپرس وجود دارند. البته تعداد بسیار زیادی هم قالب فروشی برای وردپرس وجود دارد.
جوملا چه تعداد extension و template دارد؟
جوملا تقریبا 8.000 افزونه رسمی دارد. آمار دقیقی از تعداد پوستههای رایگان این سیستم مدیریت محتوا در دسترس نیست. چون مثل وردپرس یک مخزن قابل استناد و رسمی برای شمارش پوستهها ندارد.
جمع و جور کنیم | وردپرس یا جوملا ! مسئله این است !
[epcl_columns]
[epcl_col width=”50″] وردپرس آزاد و رایگان است. 60% از سهم CMSها را در اختیار دارد. قابلیت نصب با یک کلیک در هاست را دارد. نصب دستی آن 5 دقیقه زمان میبرد. در راحتی کار امتیاز 5 از 5 را میگیرد. بیشتر از 50.000 افزونه رایگان برای آن نوشته شدهاند. بیشتر از 200 میلیون بار دانلود شده است. بیشتر از 75 میلیون سایت با آن ساخته شدهاند میانگین بروزرسانی آن هر 40 روز یک بار است [/epcl_col]
[epcl_col width=”50″] جوملا آزاد و رایگان است. 7% از سهم CMSها را در اختیار دارد. قابلیت نصب با یک کلیک در هاست را دارد. نصب دستی آن 10 دقیقه زمان میبرد. در راحتی کار امتیاز 4 از 5 را میگیرد. بیشتر از 7.500 افزونه رایگان و پولی برای آن نوشته شدهاند. بیشتر از 100 میلیون بار دانلود شده است. بیشتر از 2 میلیون سایت با آن ساخته شدهاند. میانگین بروزرسانی آن هر 30 روز یک بار است. [/epcl_col]
[/epcl_columns]
پیشنهاد تیک تاک تک
اگر نظر من را میخواهید پیشنهاد من وردپرس است. مخصوصا اگر تازهکار هستید و مخصوصا اگر خودتان کارهای سایت را انجام میدهید. یعنی نمیخواهید در شروع کار نیروی جدید استخدام کنید. وردپرس به احتمال زیاد دوستتان میشود و کمتر به مشکل برخواهید خورد. اما باز هم تصمیم نهایی با خود شماست.