لینوکس دنیای جذاب و شگفتانگیزی دارد، مخصوصا برای کسانی که عاشق کامپیوتر هستند. لینوکس عطش کامپیوتردوستان را برای یادگیری رفع میکند و آنها را در مسیر درست نگه میدارد. زمانی که با یک سیستم مبتنی بر لینوکس کار میکنیم، این فرصت در اختیار ما قرار میگیرد تا ناشناختهها را کشف کنیم و سفری لذتبخش برای یادگیری بیشتر را شروع کنیم. در این پست ۱۰ مورد از دستورات کاربردی لینوکس را با هم مرور خواهیم کرد.
اینم بخونید بد نیست: چطور دستورات لینوکس را در ویندوز اجرا کنیم؟
۱۰ دستور مهم و کاربردی لینوکس
ترمینال لینوکس بسیار قدرتمند است. یک کاربر عادی کامپیوتر شاید قدرت، سادگی و انعطاف خط فرمان را درک نکند، اما کسی که کامپیوتر را دوست دارد، زیبایی خط فرمان را هم حس خواهد کرد. ترمینال لینوکس یک واسطه برای اجرای دستورات shell است. یکی از معروفترین شلهای لینوکس bash است که بسیار محبوب هم میباشد.
لینوکس دستورات بسیار متنوعی دارد. از کار با فایلها گرفته تا جستجوی پیشرفته و حتی برنامه نویسی برای کامپیوتر، هر چیزی که در محیط گرافیکی داشتید در ترمینال لینوکس هم میتوانید داشته باشید، آن هم به شکلی بسیار زیباتر.
به زودی یک cheat sheet یا برگ تقلب که شامل تمام دستورات ترمینال لینوکس است را منتشر میکنم. اما قبل از آن برای اینکه رابطه خود را با لینوکس و محیط ترمینال قوی کنید، ۱۰ دستور کاربردی و مهم این سیستم عامل را بشناسید و تمرین کنید.
دستورات ترمینال لینوکس بسیار متنوع هستند، اینجا فقط 10 مورد از دستورات کاربردی لینوکس را مشاهده میکنید …
اینم بخونید بد نیست: معرفی 5 توزیع برتر لینوکس برای تازه کارها و افراد مبتدی
۱ – دستور pwd
pwd
همیشه مهم است که بدانیم کجا هستیم. چه در زندگی چه هنگام کار با لینوکس. زمانی که در ترمینال لینوکس مشغول اجرای دستورات هستید مهم است که بدانید در کدام بوشه یا مسیر قرار دارید. چون دیگر محیط گرافیکیای وجود ندارد که با یک کلیک Back به بوشه قبلی خود بروید. pwd به شما نشان می دهد کجا قرار دارید و یکی از مهم ترین دستورات کاربردی لینوکس به حساب می آید.
2 – دستور man
man ls
به نظر من دستور man مهمترین دستور ترمینال لینوکس است. به کمک man میتوانید درباره بقیه دستورات که در ترمینال مورد استفاده قرار میگیرند اطلاعات کسب کنید. دستور man مخفف کلمه Manual به معنی راهنما میباشد. اگر از دستور man استفاده کنید و زبان انگلیسی شما هم قوی باشد، بدون نیاز به مدرس یا راهنما میتوانید ترمینال لینوکس را به طور کامل یاد بگیرید.
برای کار با این دستور کلمه man را نوشته و بعد دستور مورد نظر خود را بنویسید تا توضیحاتی درباره آن به شما بدهد
اینم بخونید بد نیست: معرفی 5 توزیع برتر لینوکس برای برنامه نویسان
3 – دستور ls
ls -s
ls مخفف list بوده و دایرکتوریها یا پوشههای موجود در یک آدرس خاص را برای شما لیست میکند. ls پارامترهای مختلفی میگیرد، مثلا با تایپ دستور ls -a که a آن مخفف All میباشد پوشههای مخفی هم نمایش داده میشوند. یا دستور ls -t که t آن مخفف Time میباشد محتوای لیست را با تاریخ و زمان نشان میدهد.
4 – دستور cd
cd tictactec/linux
cd یکی از دستورات کاربردی لینوکس است که به شما اجازه میدهد بین دایرکتوریها یا به اصطلاح پوشههای مختلف جا به جا شوید. در واقع cd موتور محرک شما در ترمینال است. ترتیب قرارگیری پوشهها در این دستور از چپ به راست میباشد. یعنی با دستور cd mohammad/tictactec/new/1 شما اول وارد پوشه mohammad شده، بعد وارد پوشه tictactec میشوید و همینطور به سمت راست جلو خواهید رفت.
اینم بخونید بد نیست: 8 توزیع برتر لینوکس برای هک و تست نفوذ را بشناسید
5 – mkdir
mkdir NewFolder
mkdir مخفف Make Directory است. یعنی ایجاد یک پوشه جدید. همینطور که در محیط گرافیکی ویندوز با کلیک راست و زدن گزینه New و بعد انتخاب Folder یک پوشه جدید ساخته میشود، در ترمینال هم با این دستور 5 حرفی ساده میتوانید همین کار را انجام دهید. باید اعلام کنم تمام چیزی که شما نیاز دارید،
6 – rmdir
rmdir EmptyFolder
rmdir مخفف Remove Directory است. به کمک دستور rmdir میتوانید پوشههای خالی را در مسیری که قرار دارید یا مسیری که مشخص میکنید حذف نمایید. این دستور به جز ترمینال لینوکس در طیف گستردهای از سیستم عاملها مثل ویندوز و مکاواس نیز استفاده میشود.
نکته بسیار مهم 1: هر دو دستور mkdir و rmdir برای ایجاد و حذف پوشهها استفاده شده و هیچ کاربردی در ساخت فایل ندارند.
نکته بسیار مهم 2: دستور mkdir پوشه جدید و خالی ایجاد میکند و دستور rmdir یک پوشه خالی را حذف میکند. پس دقت کنید که با rmdir نمیتوانید پوشهای که محتوا دارد را حذف کنید.
اینم بخونید ید نیست: 5 توزیع زیبا و جذاب لینوکس را بشناسید
7 – mv
دستور mv از کلمه Move ( جا به جایی ) میآید. به کمک mv میتوانید یک فایل را به پوشه یا دایرکتوری دیگری انتقال دهید. این دستور شبیه به دستور Cut بوده و از فایل کپی نمیگیرد. البته فراموش نکنید که از mv برای تغییر نام (Rename) یک فایل هم میتوانید استفاده کنید. برای تغییر نام یک فایل میتوانید از دستور زیر استفاده کنید:
mv mohammad.txt anvari.txt
دستور بالا فایلی با نام mohammad را به anvari تغییر میدهد. حالا اگر میخواهید مسیر یک فایل را تغییر دهید، میتوانید از ساختار زیر استفاده کنید:
mv mohammad.txt /home/Desktop
دستور بالا فایلی با نام mohammad را به مسیر Desktop انتقال میدهد.
8 – rm
rm new.txt
rm مخفف کلمه Remove بوده و همانطور که از اسمش میتوانید حدس بزنید برای حذف فایلها استفاده میشود. دقت داشته باشید که این دستور میتواند پوشهها را هم حذف کند. پس شباهت آن را با rmdir متوجه شدید.
نکته بسیار مهم 1: rmdir فقط پوشههای خالی را حذف میکند، rm میتواند هر نوع فایل یا پوشهای را حذف کند.
نکته بسیار بسیار بسیار مهم 2: در هنگام کار با دستور rm باید خیلی مراقب باشید، چون به محض پاک کردن یک فایل دیگر امکان برگشت آن فایل وجود ندارد.
اینم بخونید بد نیست: معرفی 5 توزیع بسیار سبک لینوکس برای کامپیوترهای قدیمی
9 – touch
touch mohammad
دستور touch با پارامترهای مختلفی که دارد به شما کمک میکند در سیستم لینوکس خود یک یا چند فایل جدید ایجاد کنید. دقیقا شبیه به دستور mkdir که پوشه جدید ایجاد میکند، touch هم برای ساخت فایل جدید استفاده میشود. دستورات زیادی مثل cat برای ساخت فایل در لینوکس وجود دارد و touch هم یکی از آنهاست. برخلاف دستور cat در touch فقط یک فایل جدید میسازید و نمیتوانید محتوایی به آن اضافه کنید.
اینم بخونید بد نیست: چطور در لینوکس Public IP یا Private IP خود را بدست بیاوریم؟
10 – دستور less
less mohammad.txt
به کمک دستور less که به معنی کمتر میباشد، میتوانید محتویات درون یک فایل را در ترمینال مشاهده کنید. یا به عبارت دیگر یک فایل را در ترمینال لینوکس باز کنید. دستور Less برخلاف دستور More محتوای کمتری از فایل را نشان میدهد و شما میتوانید با کلیدهای جهت نمای بالا و پایین خط به خط فایل را ادامه دهید. هر زمانی که خواستید از فایل خارج شوید کلید q را بزنید.
عالییی
ممنون امیرحسین جان …