سایتها همیشه در خطر هستند. روزانه هزاران هزار حمله کوچک و بزرگ به سایتهای مختلف انجام میشود. ممکن است همین الان که این پست را میخوانید، یک ربات خرابکار در حال حدس زدن نام کاربری یا رمز عبور سایتتان باشد. حجم حملات سایبری به سایتهای مختلف بسیار زیاد است به همین خاطر اهمیت تهیه نسخه پشتیبان و داشتن فایل بکاپ برای روز مبادا، بسیار زیاد بوده و از نان شب هم واجبتر است. امروز 5 افزونه بکاپ گیری وردپرس را با هم بررسی میکنیم.
چرا تهیه بکاپ مهم است؟
چه روزها و شبهایی که برای سایتتان زحمت کشیدید و انرژی گذاشتید. همیشه مواظب بودید که پوستهها و افزونهها بروز باشند. خود وردپرس را مرتب آپدیت میکردید. پستهای مختلفی منتشر کردید یا محصولات جدیدی اضافه کردید. مطمئنم که دوست ندارید این زحمات خیلی راحت به هدر بروند.
در شروع پست گفتم که ممکن است یک هکر به سایت شما نفوذ کند و مشکلاتی پیش بیاورد. بعد از حمله شما به کمک فایل بکاپ میتوانید سایت را مثل روز اولش کنید. پس یکی از رایج ترین دلایل بکاپ گیری مقابله با مشکلات امنیتی است.
دلیل دیگر که کمتر به آن پرداخته میشود، احتمال خرابکاری از طرف خودمان است . آزمایشهایی که روی سایت انجام میدهیم، افزونههای جدید نصب میکنیم یا فایلهای پوسته را ویرایش میکنیم. اگر ناخواسته کاری کنیم که سایت دچار مشکل شود، داشتن یک فایل بکاپ بسیار مفید خواهد بود.
اینم بخونید بد نیست: آیا تغییر پیشوند جداول وردپرس امنیت سایت وردپرسی را بالا میبرد؟
مگر هاستینگ ما خودش مرتب بکاپ نمیگیرد؟
چرا. شرکتهای ارائه دهنده خدمات هاستینگ به طور روزانه، هفتگی و ماهانه از سایتهایی که میزبانی میکنند بکاپ میگیرند. اما شنیدهاید که کار از محکم کاری عیب نمیکند. اینجا از آن جاهاست که باید سفت و سخت بگیرید. حتی !% هم نباید ریسک کنید. جدا از کار هاستینگ خودتان هم دست به کار شوید.
بعد معمولا شرکتهای هاستینگ بکاپهای روزانه خود را از دیتابیس سایت میگیرند و هفتهای یک بار هم از کل سایت نسخه پشتیبان تهیه میکنند. اگر افزونهای نصب کنید که به طور خودکار از سایت بکاپ بگیرد دیگر به هاستینگ خود محتاج نیستید و اگر خدایی نکرده مشکلی پیش آمد خودتان از پس کار برمیآیید.
افزونه های بکاپ گیری وردپرس باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟
- کار با آنها راحت باشد: ما از افزونه استفاده میکنیم که کارمان راحت شود. وگرنه میدانید که بدون افزونه هم امکان بکاپ گرفتن وجود دارد. پس باید از پلاگینی استفاده کنیم که رابط کاربری مناسبی داشته باشد و ترجیحا قابلیتهای آن با یک کلیک اجرا شوند.
- خودکار باشند: بهتر است افزونه ما قابلیت برنامه ریزی داشته باشد. مثلا به افزونه بگویید که هر هفته یک بکاپ از کل سایت گرفته و آن را در یک فضا مثل Dropbox ذخیره کند. اینطوری لازم نیست که هر روز یا هر هفته خودتان از سایت نسخه پشتیبان تهیه کنید.
- به کل سایت دسترسی داشته باشند: افزونه باید کامل سایت را هدف بگیرد. یعنی بکاپ کامل از سایت ما بگیرد. میدانیم که دیتابیس مهم است اما همه چیز نیست. ما باید یک کپی از فایلها، پوستهها، افزونهها و هر چیز دیگری که در سایتمان وجود دارد داشته باشیم.
- خوب پشتیبانی شوند: منظورم این است که اگر حین کار به مشکل خوردید، یک منبعی وجود داشته باشد که کمکتان کند. اگر افزونه مورد استفاده ما رایگان بود، بررسی کنیم که بخش پرسش و پاسخ یا FAQ داشته باشد. یا توضیحاتی درباره کار با افزونه در مخزن وردپرس یا سایت اصلی خودشان گذاشته باشند.
اینم بخونید بد نیست: معرفی 8 افزونه ریدایرکت وردپرس برای مدیریت صفحات 404
لیست بهترین افزونه های بکاپ گیری برای وردپرس
1 – UpdraftPlus Backup and Restoration
اگر از من بپرسند که کدام افزونه را به طور پیش فرض و از قبل نصب شده در وردپرس قرار دهیم. یکی از اولین مواردی که به فکرم میآید همین Updraft است. این افزونه تا امروز بیشتر از یک میلیون بار نصب شده و امتیاز بالای 4.9 از 5 را کسب کرده است.
UpdraftPlus در دو نسخه رایگان و تجاری عرضه میشود. در نسخه پولی میتوانید انتخاب کنید که فایل های پشتیبان در Dropbox یا Google Drive یا Amazon s3 یا SCP یا WebDAV یا … ذخیره شوند. در نسخه Pro قابلیتهای زیادی برای شما آزاد میشوند. هزینه این سرویس تقریبا 70 دلار تا 145 دلار است.
اولین پیشنهاد ما UpdraftPlus است. ما در تیک تاک تک از این افزونه استفاده میکنیم
سایت سازنده افزونه IP ما را بسته است
2 – BackWPup
BackWPup یکی از بهترینهاست. به کمک این افزونه میتوانید از همه بخشهای سایت بکاپ بگیرید. البته توسعه دهنده افزونه گفته که نسخه رایگان آن به اندازه نسخه پولی پشتیبانی و حمایت نمیشود. برخی از ویژگیهای موجود در نسخه رایگان افزونه عبارتند از:
- پشتیان گیری از دیتابیس (نیازمند mysqli است)
- بهینه سازی دیتابیس
- بررسی و تعمیر دیتابیس
- بکاپ فایلها
- تهیه بکاپ در فرمتهای zip و tar و tar.gz
- ارسال فایل بکاپ به Dropbox
- ارسال فایل بکاپ به Amazon S3
- و …
3 – Duplicator
احتمالا این افزونه را بشناسید. اگر قالبی با بسته نصبی آسان تهیه کرده باشید دیدهاید که معمولا از Duplicator برای نصب سریع و راحت پوسته استفاده میشود. اما این افزونه کارهای دیگری مثل بکاپ گرفتن از سایت هم انجام میدهد.
Duplicator تا امروز بیشتر از یک میلیون بار نصب شده و امتیاز بسیار بالایی در مخزن وردپرس ثبت کرده است. البته اگر دانلود کلی پلاگین را حساب کنیم به عددی بیشتر از 15 میلیون خواهیم رسید. تیم توسعه دهنده افزونه به خوبی روی آن کار میکنند و آپدیت منظم و با برنامهای دارد.
جدا از بحث بکاپ گیری، اگر یک روزی تصمیم گرفتید دامنه یا هاست خود را عوض کنید، Duplicator تضمین میدهد که بدون حتی یک لحظه قطع شدن سایت این کار را انجام دهد.
4 – BackUpWordPress
دلیل اصلی که BackUpWordPress را در اوایل لیست معرفی نکردم، تاخیر زیاد در بروزرسانی افزونه است. به نظر من این اخظار که افزونه مورد نظر شما با سه آپدیت اساسی وردپرس تست نشده است، به اندازه کافی خطرناک است. اما بسیاری از مردم این پلاگین را دوست داشته و از آن استفاده میکنند.
برخی از ویژگیهای مهم افزونه BackUpWordPress:
- کار با آن بسیار راحت است
- در هاست اشتراکی با RAM پایین به خوبی کار میکند
- چندین زمانبندی را میتواند با هم مدیریت کند
- میتواند فایلهای بکاپ را برایتان ایمیل کند
- به خوبی روی لینوکس و ویندوز سرور کار میکند
- پشتیبانی مناسبی دارد
- و …
5 – BlogVault Backups
آخرین پیشنهاد من BlogVault Backups است. افزونهای که شاید در تعداد دانلود به رقبای خود نزدیک هم نباشد اما به نظر من چیزی از آنها کم ندارد. به قول خودشان قابل اعتمادترین (Reliable) افزونه برای بکاپ گیری از وردپرس بوده و برندهای مطرحی مثل Yoast و Adobe به آنها اعتماد کردهاند.
BlogVault Backups بیشتر از 40.000 بار نصب شده و امتیاز 4.2 از 5 را از کاربران وردپرسی گرفته است. این هم افزونه مثل خیلی از افزونهها در دو نسخه رایگان و پولی ارائه شده است. برای کار کردن با افزونه باید اول برای خودتان یک اکانت بسازید.
اینم بخونید بد نیست: مگا منو چیست ؟ آیا از Mega Menu در سایت خود استفاده کنیم؟
جمع و جور کنیم | کدام افزونه بکاپ گیری وردپرس برای من مناسب است؟
هر کدام را که دوست داشتید امتحان کنید. فرق زیادی با هم ندارند. اما اگر دوست دارید که کار راحت انجام شود احتمالا UpdraftPlus گزینه مناسبی باشد. باید یک بار دیگر یادآوری کنم که افزونههای دیگری هم برای بکاپ گرفتن سایت در وردپرس وجود دارند. مثل Snapshot Pro by WPMU DEV یا VaultPress یا CYAN Backup یا غیره. اما من استفاده از آنها را توصیه نمیکنم.
امیدوارم برایتان مفید بوده باشد. اگر با هر کدام از این افزونهها به مشکل خوردید در بخش نظرات با من مطرح کنید. خوشحال میشوم اگر پیشنهادی هم داشتید اینجا اعلام کنید تا بقیه دوستان استفاده کنند.